Koja je najjeftinija hotelska soba?

Koja je najjeftinija hotelska soba?

 

Jeste li ikada bili u situaciji da ste morali ići na put, rezervirali i platili hotelsku sobu, i da ste nakon toga ubrzo vidjeli istu sobu u istom hotelu, za isti termin, ali po znatno povoljnijoj cijeni? Ne moram ni pitati kako ste se osjećali. Sigurno prevareno, kao da ste više platili nešto što vrijedi manje, a za tu razliku ste mogli pokriti npr. trošak poslovnog ručka/večere ili jednostavno taxi do hotela.

Ne radi se o razlici od nekolliko EUR, iako ona može biti i nekoliko stotina EUR, već o osjećaju da vas je ruka nepravde obuhvatila i osjećaj da ste prevareni.

Prvo sljedeće pitanje koje sami sebi postavite jest, ako je to sada tako bilo, koliko sam puta preplatio/la kada sam išao/la na put? Polako vas hvata muka.

Odlučite se odmah po povratku pozabaviti ovim pitanjem jer nije vam problem platiti nešto, ali ipak želite da to bude po razumnoj cijeni. Odluka je donešena i možda svojim kolegama već naložite da se u međuvremenu pozabave time dok vas nema. Nećete ipak sada vi o tome razmišljati, na putu ste, morate odraditi posao zbog kojeg ste došli ili jednostavno želite uživati na zasluženom odmoru.

Zaputite se popiti neko piće na terasi, lijepi je ambijent, prelijepo je vrijeme, još je ljepši pogled, upijate grad uz to piće i dođe vam račun da platite. U tom se trenutku ponovno sjetite da ste mogli upravo to piće platiti onom razlikom i sada ste već odlučniji u tome da se pozabavite ovom temom čim se vratite s vašeg putovanja.

Preuzimanje stvari u svoje ruke

Odradite svoje putovanje na destinaciji i vratite se doma ili u ured. Odmah sjedate pred računalo i upišete u tražilicu „najjeftiniji hoteli u Beču“. Bespuća interneta odgovaraju veličini Svemira. Beskrajna su. Tražilica izbaci nekoliko stranica rezultata pretraživanja. Nema problema, vi ste i dalje odlučni. Proučavate recenzije, na svakoj stranici piše da je upravo taj hotel najjeftiniji i da ponuda vrijedi samo taj dan te, ako ne kupite odmah, jednostavno propuštate priliku za dobru ponudu i cijenu.

Ako zaista morate putovati, onda razumijemo pritisak. Ali ne, ipak ste i dalje odlučni proći sve stranice s ponudama. Zatim naiđete na nejasan prikaz cijene u totalu, ne piše da nešto ključno nije uključeno, pa su tu i različiti tipovi soba itd. Već vas boli glava.

Dvije su mogućnosti – ili odustanete ili rezervirate upravo onaj smještaj na čijoj ste stranici u trenutku kada vas zaboli glava.

Crv sumnje i dalje stoji, no ne možete se baviti time više, vaše vrijeme je puno vrijednije.

Hotelska soba u usporedbi s drugom „robom“

Da odgovorimo na pitanje iz naslova, ali drugom logikom. Koja je najskuplja hotelska soba? Ona koja je prazna!

Da, održavanje, hladan pogon, ljudi, marketing…sve. Pa hotelska soba je isto u poduzetništvu kao što su i šećer i parket. Svrha robe/sobe jest da bude od koristi njenom korisniku. Nebitno radilo se o šećeru koji stoji netaknut na polici, ili o sobi koja nije popunjena u određenom terminu, oni su u toj situaciji najskuplji.

Sada kada smo razbili mit o hotelskom smještaju, kada ga promatramo kao robu, a pogotovo ako smo u poduzetništvu, onda drugačije gledamo na hotelsku sobu.

Različiti uvjeti za različite veličine poduzeća

Zašto netko piše da je neka soba najjeftinija? Možda tom poduzeću jest, moguće da su ostvarili neku suradnju s hotelskim lancem, no je li to zaista najbolja moguća cijena koja se može dobiti?

 Ako i dalje gledamo na sobu kao robu, što mislite – ako jedan veliki distributer od proizvođača naruči ogromnu količinu šećera, ima li istu cijenu kao i mali lokalni dućan koji isti taj šećer naruči u znatno manjoj količini? Naravno da nemaju svi iste uvjete. Ne pričamo o tome trebaju li samo veliki postojati na tržištu, već pričamo o politici kreiranju cijena. Naravno i ti mali dućani mogu velikim distributerima pristupiti, i dobiti bolje uvjete nego što bi sami ostvarili kada bi direktno kontaktirali proizvođača šećera.

Ako primjenimo istu logiku na hotelske sobe, onda dolazimo do istog zaključka, a sada ćemo taj zaključak dodatno pojasniti.

Neovisno o tome radi li se o pojedincu ili o firmi, upravo oni su ti mali dućani. Čak i da je određena firma nešto veća, vrlo često i dalje postoje oni koji su veći, kao npr. distributeri.

Kako možete vi u ulozi malog lokalnog dućana pristupiti cijenama i uvjetima kao preko distributera?

 Tko bi bio distributer u ovoj branši? Turističke agencije. A turističke agencije također imaju svoje distributere. Što su ti distributeri veći, to često znači da imaju i bolje uvjete. Doduše, to također znači da pristupaju i kompleksnijem sustav potpisivanju ugovora, ali postoji.

Želite li vi pristupiti agencijskim uvjetima, pridobiti pažnju osobe koja će imati prilike upoznati vas, vaše navike i potrebe, koja će strpljivo s ljubavlju umjesto vas i po garantirano nižim cijenama pripremiti ponudu, a da vi samo odaberete koji je vama bolji hotel?

Slika govori više od riječi pa pokažimo što zaista može agencija napraviti umjesto vas i to za znatno nižu cijenu.

Cijena na poznatoj tražilici za hotel u Pragu za termin: 11.07.-14.07.2019. za 4 osobe:

najjeftinija hotelska soba

 

 

Cijena preko agencije za isti hotel u Pragu i za isti termin: 11.07.-14.07.2019. za 4 osobe:

slika2

 

 

Vi radite svoj posao sa svojim distributerima, a agencija radi svoj posao sa svojim distributerima, na opće zadovoljstvo svih uključenih.

 

Je li vam ovaj tekst bio koristan? Ukoliko jest, podijelite ga da i drugi dobiju informaciju kako mogu dobiti najjeftiniju hotelsku sobu, a za razliku u cijeni odvedite svoje voljene na večeru.

 

Elizabeta Planinić

Konzultantica za poslovna putovanja

PutujBolje – smatrajte riješenim

e-mail: elizabeta@putujbolje.com