LONDON

London_putujbolje3 London_putujbolje_black_white London_putujbolje2 London_Putujbolje

Klima:
London je ljeti topao, a zimi prohladan, bez ekstremnih temperatura. Grad cijele godine prima podjednake količine kiše, s nešto povećanim vrijednostima u rujnu i studenome.
Svakako promjene izvan ovih informacija su moguće te savjetujemo da uvijek imate kod sebe kišobran i sunčane naočale.

Vrijedi posjetiti u Londonu:

Covent Garden
Nekadašnji market voća, povrća i cveća, danas je jedan od najatraktivnijih i najživahnijih turističkih centara. Veliki broj pubova, u kojima možete sjedeti i na otvorenom, restorana, butika, uličnih predstava, akrobata, muzičara i naravno, tu se nalazi i čuvena Kraljevska opera (Royal Opera House).

Soho
Nekada je Soho bio četvrt Hugenota, proizvođača violina i delikatesa, ali i gangstera i prostitutki. Danas je to veoma živahan deo grada, poznat po svom noćnom životu, sa puno restorana i barova. Tu je i Kineska četvrt, kao i veliki broj kina. Soho se nalazi u samom centru grada, pored Picadilly Circus-a, pa je lako dostupan iz svih djelova grada. Spojen direktnim linijama metroa i autobusa.

Big Ben
Ovaj čuveni toranj sa satom datira iz 1.840 godine kao novi deo zgrade Parlamenta, izgrađen nakon požara. Toranj je nazvan “ Big Ben” po svojim 13 tona teškim zvonima. Kada Parlament zasjeda, u njemu je upaljeno svjetlo.

Buckingham Palace
Od kraljice Viktorije ovo je sedište britanske monarhije. Palaća predstavlja središte okupljanja za britanski narod u vremenima nacionalne krize ili radosti – www.royal.gov.uk

Houses of Parliament
Sjedište britanskog Parlamenta. www.parliament.uk

Shepherd Market
Idilična pješačka zona sa malim prodavnicama, kafićima, sendvič-barovima, starim pubovima.

Trg Trafalgar (Trafalgar Square)
Impresivno mjesto u čijem središtu se nalazi Nelsonov stup visok 56 metara sa još 5 metara visokom figurom admirala Horacia Nelsona. Trg je poznat po svojim golubovima (koje više nije dozvoljeno hraniti), kao i demonstracijama i novogodišnjim proslavama koje se ovde održavaju.

A kada biste Vi putovali u London?

 

 

London Pass ekskluzivna je iskaznica koja nudi upečatljivu i raznovrsnu ponudu: od razgledavanja povijesnih zgrada, palača i katedrala, do muzeja, galerija i vrtova

Korisne informacije: www.visitlondon.com
Prijevoz u Londonu: www.tfl.gov.uk
London travelcard: www.london-travelcards.com

Aerodrom Heathrow: 25 km zapadno od Londona. Podzemnom zeleznicom (Piccadilly Line) potrebno je oko 45 minuta do centra grada. Najbrža konekcija je sa Heathrow Express-om, koji polazi na svakih 15 minuta i vozi do stanice Paddington.