Viza za ulazak u SAD nalazi mi se u staroj putovnici, trebam li novu vizu?

Spremate se za put, ali niste sigurni treba li Vam viza za određenu zemlju? Ili ste spremni za put, ali imate već novu putovnicu, a važeća viza za ulazak u SAD Vam je u staroj putovnici?

Trebate li novu vizu ili vrijedi viza za ulazak koja je u staroj putovnici?

Nedavno smo imali situaciju da smo radili check in-a za naše klijente koji su putovali u SAD, te prilikom samog procesa, pojavila se sljedeća poruka od avio prijevoznika.

viza1

 

Nama je zaokupilo pažnju rečenica“ Važeće vize u putnoj ispravi kojoj je istekao rok valjanosti se ne prihvaćaju“

Kako su mjerodavne ustanove za ove informacije Veleposlanstva i predstavništva određenih zemalja postavili smo upit konzularnom odjelu SAD-a.

Odgovor koji smo dobili je sljedeći:

“Ne znamo cija je obavijest koju ste skenirali, ali mi (Department of State) smo jedini mjerodavni za to. Vazece vize u isteklim HRV putovnicama su i dalje vazece, i koriste se na nacin da se putuje s dvije putovnice.”

 

Zaključno, putujete s 2 putovnice, samo pazite da nije poništena viza u staroj putovnici, i naravno ponesete novu putovnicu.

 

Postoje neka ograničenja koje imaju pojedine zemlje, npr ako ste posjetili Izrael I imate pečat biti će Vam onemogućen ulazak u zemlje koje su u susjedstvu npr: u Alžiru, Sudanu, Somaliji, Jemenu, Kuvajtu, Pakistanu, Bangladešu…

Savjetujemo da za relevantne informacije kontaktirate nadležna tijela zemalja te da ne skupljate informacije na forumima ili sl.

Iskustva su jedno, ali činjenica je da smo čuli kako su ljudi, iako su imali navedeni pečat, uspjeli normalno ući u određenu zemlju.

Popis odgovornih tijela I predstavnici zemalja odgovorni za Hrvatske državljane, kao I popis viznog sustava, možete pronaći na stranici:

http://www.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/vize/pregled-viznog-sustava0/

 

Gdje god da putujete savjet zlata vrijedan glasi: fotokopirajte putni dokument I držite ga uz sebe. U slučaju krađe ili gubitka putovnice, uz fotokopiju znatno Vam je olakšan ubrzani postupak vađenja nove putne isprave.

 

 

Je li vam ovaj tekst bio koristan? Ukoliko jest, podijelite ga da i drugi dobiju informaciju.

 

 

Elizabeta Planinić

Konzultantica za poslovna putovanja

PutujBolje – smatrajte riješenim

e-mail: elizabeta@putujbolje.com