FADO u Lisabonu

Lisabon_putujbolje Lisabon_putujbolje_centar lisabon_putujbolje1 Lisabon_putujbolje2 Lisabon_tramvaj_putujbolje
Lisabon
je jedno od onih mjesta u koje se zaljubite na prvi pogled – lučki grad, živ i bučan, koji živi u nekom svom ritmu neopterećenom šminkerskim njihanjem. Grad gdje ljudi pričaju glasno, smiju se iskreno, a pjevaju tužno. Živi u vrtlogu boja od bijele i zlatnožute, strasne crvene i tople narančaste sa detaljima u najveselijoj tirkiznoj i modro plavoj boji. Oduševljena sam fasadama  prekrivenim fantastičnim keramičkim pločicama (azulejos) koje inspiriraju i odmah vas stavljaju u neko šareno raspoloženje. Sve je egzotično a opet tako poznato.

S prozora i balkona visi rublje, klima uređaji nisu skriveni kao u drugim metropolama. Sve miriše na neka prošla vremena, na deterdžent kakav je koristila moja baka i na domaću kuhanu hranu. Bez obzira koliko bilo živo, ide u nekom starinskom ritmu. Taj saudade, tipičan za Portugalce, ne može se opisati u jednoj riječi, iako ponajprije označava melankoliju, čežnju, odnosno posebno stanje sjete koja se oslanja na veliku sreću…ne možete to objasniti da se ne upetljate.

Što posjetiti u Lisabonu:

Belem je gradska četvrt gdje možete posjetiti samostan Jeronimos, dvorac Quelez, Torre de Belem (belemska kula) i spomenik Otkrićima. Meni osobno je najljepši spomenik Otkrićima koji je podignut 1960. godine u slavu Henrika Moreplovca i Vasco da Game, koji su u 15 stoljeću isplovljavali u osvajanje Afrike i Indije. U blizini je most 25. travnja (Ponte 25. de Abril). Visok je 70 metara, i najviši je viseći most u Europi, a vodi do velikog kipa Isusa Krista, replike svjetski poznatog iz Ria de Janeira.

Parque das Nações (Park nacija)

U ovom parku se održavao Expo 98 a nakon toga je preuređen u oazu relaksacije s trgovačkim centrima, nizom atrakcija, koncertnim dvoranama, barovima, restoranima i šetnicama duž rijeke Tagus.Torre Vasco da Gama je toranj koji se nalazi u ovom parku te je i najviša zgrada u Lisabonu. U tornju se nalazi platforma za promatranje i restoran.

Mosteiro dos Jerónimos (Samostan)

Ovaj samostan iz 16. stoljeća je jedan od rijetkih sačuvanih primjeraka srednjovjekovne manuelinske arhitekture (nazvane po Manuelu I. koja prikazuje morske motive). Ovaj samostan je na popisu UNESCO liste svjetske baštine baš kao i Torre de Belém. Tu se nalazi i grobnica slikara Vasca da Game i najpoznatijeg portugalskog pisca Luísa de Camões.

Aqueduto Das Águas Livres (Akvadukt Águas Livres)

Impresivni Aqueduto das Águas Livres je dobio zaslužen status nacionalnog spomenika u veljači 2002. godine. Barokne kamene lukove su dizajnirali arhitekti Manuel da Maia i Custodio José Vieira 1748. godine. Akvadukt je preživio potres 1755. godine koji je grad dobro poljuljao i gotovo smrvio. Razgledavanje dugo 18 kilometara može biti zanimljivo samo istinskim zaljubljenicima u arhitekturu.

Zašto posjetiti Lisabon?

–  Ujedinjuju se prošlost i sadašnjost (stari dio grada + moderni, novi dio).
– Veseo i dinamičan grad.
– Ljubaznost “lokalaca”.
– Poseban doživljaj grada, kada se obilazi pješice – ulice, ljudi, bijele kuće, mirisi iz restorana, fado, jasno sunce, prekrasno nebo, …
– Jedan od najsigurnijih gradova u Europi.

A kada biste Vi putovali u Lisabon?

Što izbjeći

– Paziti u tramvaju. Posebno tramvaj br. 28 koji pravi najljepši krug u gradu. Kako je poznato da se turisti masovno voze tom linijom, dolaze i pojedinci u “razgled” džepova po tramvaju.

Iskaznica Lisboa Card  štedi  vrijeme i novac jer  omogućava:
• besplatan ulaz u 25 znamenitosti i atrakcija Lisabona
• besplatan prijevoz po Lisabonu
• besplatan prijevoz do Sintre i Cascaisa
• brojne posebne pogodnosti tj. popusti.

Iskaznica Lisboa Card uključuje: čip karticu, paket karata za prijevoz te džepni vodič.

Pogodnosti:

Lisboa Card iskaznica omogućava vam značajnu novčanu uštedu pri razgledavanju Lisabona:

• besplatan ulaz, popusti i druge pogodnosti, prilikom plaćanja ulaznica za gradske znamenitosti i atrakcije:

Besplatan ulaz u 25 najpopularnijih znamenitosti, muzeja, povijesnih zgrada i dvoraca te atrakcija u Lisabonu i njegovoj okolici

Prijevoz od zračne luke do grada

Prijevoz autobusima od zračne luke do grada odlično je organiziran pa preporučujemo koristiti autobusne linije i ne uzimati taxi, jer je trasa ista, skoro jednako brzo se stiže, a jeftinije je.

Aero-bus je žuti autobus broj 91 koji vozi svaki dan od  7:00 do 21:00 sat i polazi svakih 20 minuta sa stajališta točno ispred terminala za dolaske, a kartu možete kupiti kod vozača i košta svega par EURA (negdje oko EUR 3,5). Ta karta vam poslije vrijedi za sve vožnje i za sve oblike prijevoza tijekom tog dana – dakle za tramvaj, autobus ili žičaru (funicular), ali samo za mrežu Carris operatera javnog prijevoza. Za metro ne vrijedi!

Aero-bus vozi od zračne luke do centra grada u kojem ima nekoliko točno određenih stajališta na najpoznatijim i najprometnijim mjestima te možete lako presjesti na neki drugi oblik prijevoza kao npr. metro.

FADO THE SOUL OF PORTUGAL

Fado (portugalski: „sudbina”) je glazbeni žanr koji se prati od 1820-ih u Portugalu, ali vjerojatno ima ranije početke. Karakteriziraju ga tužne melodije i tekstovi, često o moru i životu siromašnih. Naziv za glazbu je saudade (nostalgija, čežnja za domom). Neki entuzijasti tvrde da je fado mješavina ritmova afričkih robova iz Brazila s tradicionalnom glazbom ruralnog Portugala, uz arapske utjecaje.

Malo Fada prije puta:

https://www.youtube.com/watch?v=on9lKHZc5jA

A kada biste Vi slušali Fado u Lisabonu?