PARIZ je uvijek dobra ideja

Pariz_1_mala

“Pariz je uvek dobra ideja!”Audrey Hepburn

Stoga ne čudi podatak da sam grad privlači godišnje oko 10 mil turista i posjetitelja tijekom cijele godine, i brojke su u porastu. Ali kako posjetiti Pariz na autentičan način, i kako se vratiti s kojom slikom više od svih?

Pariz nije destinacija koju je dovoljno posjetiti jednom, neovisno u kojoj ste fazi života, tako ćete pronalaziti svoje prioritete. Disneyland je prava obiteljska avantura jednako za mladu kao i za odraslu djecu. Ukoliko želite pobjeći samo na vikend, onda svakako imati ćete ispunjenu agendu i na povratku imati ćete onaj osjećaj, nismo pogledali još …..

Najbolji način da dođete u Pariz je avionskom kartom, na dnevnoj bazi ima čak nekoliko izravnih letova iz Zagreba, a cijene se kreću od 110 EUR* (ukoliko lovite neku akciju, ili znate iskombinirati datume..)

Dobro, prvo ste rezervirali avio karte zatim sljedeći korak je pronalazak smještaja. Prvi sinonim možda je, biti će skupo, međutim kako znam i sama reći, treba znati putovati, i znati male tajne, a ukoliko Vam se ne dá istraživati, prepustite odabir stručnjacima iz Putujbolje.com

Prvo, moramo naučiti osnove što taj grad predstavlja? Pariz pripada i cijelom čovječanstvu, jer su na njegovu povijest, razvoj i jedinstvenost utjecali i mnogi stranci, a i danas utječu na njegove pozitivne (ali i negativne) aspekte…

paris_putujbolje

Elizejske poljane (fr. Champs Élysées) je bulevar u Parizu, simbol velegradske raskoši u kojem se nalaze ulične kavane, luksuzne trgovine, hoteli, restorani, kazališta, muzeji i raskošne palače.

Nalazi se u blizini Elizejske palače (sjedište francuskog predsjednika), a povezuje dva značajna pariška trga: Trg Charlesa de Gaullea (Place Charles de Gaulle-Étoile) i Trg sloge ( Place de la Concorde).

Turistički savjeti – kako uštedjeti na ulaznicama i kojim redosljedom krenuti?

The Paris Pass – je karta za ragled grada i omogućava Vam besplatan ulaz u više od 60 znamenitosti u Parizu. Bonus: besplatna vožnja pariškim metroom.

Muzej Louvre se sastoji od tri krila, svako na četiri kata: Richelieu, Sully i Denon. Najveće djelo koje privlači ljude je, “Mona Lisa” Leonarda da Vincija, nalazi se u neprobojnoj vitrini.
Adresa: Cour Napoléon, 1. arondisman.
Website: http://www.louvre.fr/en

kupnja ulaznica: provjerite ovdje
Transport: Métro Palais Royal-Musée du Louvre.

Radno vrijeme: svaki dan 09.00-18.00, srijedom i petkom do 21.45; utorkom zatvoreno. Radna vremena povremenih izložbi varira.
Ulaz je slobodan svake prve nedjelje u mjesecu i 14. srpnja


Najbolje od Pariza
Besplatno razgledanje i ostale tajne
black-and-white-bright-eiffel-tower-light-night-paris

Besplatni muzeji
Na francuskom jeziku, riječ “kultura” ima šire značenje a odnosi se na univerzalno pravo svih ljudi na izloženost umjetnosti, znanosti i humanističkim znanostima i zbog toga francuska vlada ulaže mnogo u dostupnost “la culture” svima. Ulaz u mnoge muzeje je besplatan u bilo koje doba, dok drugi, uključujući Louvre i Musée d’Orsay, dozvoljavaju besplatan ulaz svake prve nedjelje u mjesecu.

 Besplatni godišnji događaji u Parizu
Pariz je pun zabavnih sadržaja, kao što su inspirativni i u potpunosti besplatni godišnji eventi, od umjetničkih događanja do cjelonoćnih javnih umjetničkih instalacija ili umjetnih plaža postavljenih svakog ljeta na obalu Seine. Mnogi od njih se događaju u proljeće i ljeto ali svako godišnje doba donosi barem jedno ili dva ovakva vesela, besplatna događanja.

Pariške katedrale i crkve
Pariz je dom mnogim povijesnim duhovnim relikvijama- zadivljujućim katedralama i crkvama koje danas stoje kao znaci poštovanja kompleksnom nasljeđu kršćanstva od pada Rimskog Carstva do Francuske Revolucije.
Mnoge od ovih veličanstvenih katedrala i crkava umalo su bile prepuštene propadanju na početku Revolucije ali naglo zanimanje za njih tijekom 19.stoljeća potaknuo je njihovu obnovu. Mnoge su obavezne za pogledati bez obzira na budžet a činjenica da je ulaz slobodan također ne može štetiti.

Pariški parkovi i vrtovi
Bez obzira na godišnje doba, duga šetnja ili piknik u jednom od mnogih pariških posebnih, elegantnih parkova i vrtova je osnovni dio svakog izleta u grad.

Arc de Triomphe i dan danas se pitam kako se približiti do samih rubova slavoluka. Nema pješačkog prijelaza, nema semafora…

Doslovce sam vidjela ljude kako trče glavom bez obzira ne osvrćući se nazad

Adresa: Place Charles de Gaulle, District : Champs-Elysées / Louvre, 75008 PARIS
Website: http://www.monuments-nationaux.fr/en/news/events/all/bdd/actu/1521
Prijevoz: Metro: Charles de Gaulle Etoile, RER: Charles de Gaulle – Etoile, Bus : 22, 30, 31, 52, 73, 92, Balabus
Radno vrijeme: PON – NED, Listopad 1 – Ožujak 31: 10:00 – 22:00, Travanj 1 – Rujan 30: 10:00-23:00. Blagajna se zatvara 30 minuta prije zatvaranja spomenika.
Cijena ulaznice: 9 EUR, besplatni ulaz svake prve nedjelje u mjesecu od listopada do ožujka;
Besplatno za djecu ispod 18 godina.

 

Eiffelov toranj mjesto koje morate posjetiti i pogledati panoramski pogled na grad. Prvu stvar koju sam primjetila je konzistencija arhitekture i doista kako prekrasno izgledaju zgrade iste visine, istih fasada, balkona…oduzima dah. Toranj je sagradio Gustave Eiffel za svjetsku izložbu 1889.g., kojom se obilježavala stogodišnjica Francuske revolucije. Toranj je bio zamišljen kao privremena konstrukcija, ali nikad nije rastavljen, da bi danas postao najprepoznatljiviji simbol Pariza. U tornju se nalaze najskuplji restorani sa cijenama u skladu sa visinom.

Adresa: Champ de Mars, 7. arondisman.
Prijevoz: Métro Bir-Hakeim; RER Champ de Mars-Tour Eiffel
Radno vrijeme:ovdje
Cijena ulaznice:ovdje

 

Svakako ima još puno toga što se treba i može napisati o Parizu, ali ovaj dio stranice morate napisati Vi J Podijelite Vaše priče s nama po povratku

*ovisi o raspoloživosti na letovima