Turska – Istanbul

 

Najvažnija i najupečatljivija karakteristika Turske je vrhunsko gostoprimstvo koje ćete osjetiti na svakom koraku. Kad vam jednom pruže ruku, Turci to smatraju danom riječju i početkom prijateljstva, pa se ne morate čuditi brojnim pozivima na čaj koji će vam biti upućivani s raznih strana.

S obzirom da su poslovna putovanja najčešće usmjerena na Istanbul, važno je napomenuti da je aerodrom od grada udaljen 40 km pa vam preporučamo organizirani transfer. Vozači su, sukladno turskoj gostobljubivosti, vrlo uslužni pa će vam često prtljagu prenijeti u hotel stoga ne zaboravite pristojnu napojnicu.

Što se smještaja tiče, ponuda je raznolika. Kad govorimo o kvaliteti smještaja, imajte na umu da su turske 4 zvjezdice ekvivalent našim trima zvjezdicama što se, naravno, ne odnosi na ljubaznost i uslužnost koje ne ovise o broju zvjezdica.

Unajmljujete li vozilo za snalaženje po gradu, pripremite se na velike gužve u centru Istanbula, prometnice sa šest traka i puno trubljenja. Dobra je vijest da su prometnice odlično označene pa, unatoč gužvi, ne biste trebali imati probelma u snalaženju.

Ukoliko ne unajmljujete auto, oslonit ćete se na tramvaje i autobuse.

Nakon napornih poslovnih sastanaka ponekad ostane vremena i za razgledanje. Ukoliko želite vidjeti glavne turističke atrakcije, predlažemo odlične (jednodevne i višednevne) ture s vodičima koji govore hrvatski jezik. Ukoliko želite sami razgledati grad, napominjemo mogućnost kupnje ulaznica unaprijed za primjerice Aju Sofiju ili palaču Topkapi kako biste izbjegli čekanje u redovima.

Istanbul je grad u kojem je shopping nezaobilazan, ponuda je velika i raznovrsna, a cjenkanjem možete postići odlične cijene. Pritom računajte na to da će vas prodavači istanbulskog Bazaara naučiti najvažnijim lekcijama uspješne prodaje pa na to možete gledati kao na kvalitetnu poslovnu edukaciju:-).

I na kraju pripremite se na kuhinju prebogatu začinima i slatkiše kojima je nemoguće odoljeti poput baklave s pistacijima. I za večeru i za autentičnu tursku zabavu imamo posebnu preporuku – show u Orient Houseu za koji vam Putujbolje.com osigurava 30% niže cijene u odnosu na direktnu rezervaciju. Prošetajte od Plave džamije do Bazaara, osjetite grad, a nezaboravnu večer provedite u Orient houseu. Čim uđete, pitat će vas iz koje ste zemlje, a na stolu će vas dočekati zastava vaše domovine. Show počinje s dervišima, a zatim na red dolaze glavne zvijezde, trbušne plesačice. Pred sam kraj, pjevač će vam otpjevati pjesmu na materinjem jeziku, i to ne samo vašem, već na svim jezicima prema zastavicama na stolu, a možda će vas pozvati i na pozornicu…nikad se ne zna! :-)

turska4 turska3 Istanbul_2_mala Istanbul_1_mala