Kada ti avioprijevoznik otkaze let i ponudi alternativni koji je 7 sati ranije, je li to alternativa?

Kada kupite kartu, neovisno preko kojeg kanala, to se smatra ugovorom između putnika I avio kompanije.

Na avionskoj karti piše koje vrijeme se polijeće, slijeće, iz u koju zračnu luku, s kojeg terminala itd.

Vi ste kao putnik dužni ispoštivati neka pravila, npr da dođete 2h ranije, da ne nosite neke predmete kod sebe, da imate valjanu putnu ispravu itd.

Avio kompanija, također ima obavezu prema vama kao putniku, da vas preveze od točke A do točke B.

I to je sve u idealnom scenariju, I ima dosta situacija kada se tako I ostvari.

No, što kada je veliko nevrijeme, štrajkovi, promjena rasporeda, kvar na avionu..odgovor je jasan, sigurnost je na prvom mjestu. Bez rasprave.

No, vi I dalje trebate na kongres/sajam/put, nije bitan razlog, vi morate otići na to putovanje I biti na destinaciji do određenog vremena. Možda ste baš Iz tog razloga kupili tu kartu, jer vam vrijeme odgovara.

Koja je praksa kod otkazanog leta?

Avio kompanija ili turistička agencija obavijesti putnika o otkazanom letu, o novom vremenu polaska I sl. Kada se radi o par minuta, to zaista ne ostavi trag u putovanju, no kada vam ponude polazak koji je 7 h ranije, e to već ima veliki utjecaj na put.

Možda prije toga imate važan sastanak, možda nemate kome djecu ostaviti, možda vam ne odgovara vrijeme dolaska, nebitan je razlog, bitno jest da vi trebate biti na destinaciji do određenog vremena.

Kako postupiti?

Avio kompanija treba ponuditi prihvatljivu alternativu/e, a ne samo alternativu.  Važno je znati da avio kompanije će vam ponuditi alternative koja njima najviše odgovara, u ovisnosti o ugovorima koje imaju s drugim avio kompanijama. Ako neki ugovor nije povoljan ili ne postoji, onda vam neće ponuditi. To ne znači da Vi kao putnik nemate pravo na taj alternativni let. U tom pogledu, avio kompanija preuzima sve troškove promjene avionske karte.

U trenutku kada mijenjate kartu, a mijenjati se može na šalteru, korisno je da znate red letenja do vaše krajnje destinacije, I ako vam ponuđena alternativa ne odgovara, zatražite prebacivanje na onaj let koji vama odgovara

putujbolje

Ako ste kupili kartu preko turističke agencije, možete nazvati svog agenta da vam pošalje red letenja, a dodatno mogu I agenti vam napraviti rezervacije na tom letu koji vam odgovara, I na taj način povećavate šanse da dobijete željeni let,  a prebacivanje treba napraviti avio kompanija.

Ako ste online kupili, onda jednostavno napravite pretraživanje na nekom meta pretraživaču I vidite prve sljedeće polaske, možda s presjedanjem bi Vam odgovaralo, I tražite taj let.

Kada dođete na šalter, povišeni tonovi ne pomažu puno, ali stav I informiranost pomažu dramatično. Kada dođete s informacijom da znate svoja prava I da zahtjevate rješavanje istog, onda mjesta raspravi nema.

 

Što ako baš nema druge alternative?

Dodatno, ako nema baš drugih alternativa, I ipak pristanete na ponuđeni let, za svako kašnjenje veće od 3h na destinaciji imate pravo na obeštećenje, a ostvarujete tako da napišete claim avio kompaniji. Ovaj claim pišete Vi kao putnik jer ima puno povjerljivih podataka koje trebate im proslijediti (poput broja računa itd) no ima I servisa koji uspješno rješavaju žalbe u korist putnika, naravno za određenu proviziju. Savjetovala bih da sačuvate sve račune koji proizlaze iz tog troška I priložite žalbi.

 

 

Je li vam ovaj tekst bio koristan? Ukoliko jest, podijelite ga da i drugi dobiju informaciju.

 

 Elizabeta Planinić

Konzultantica za poslovna putovanja

PutujBolje – smatrajte riješenim

e-mail: elizabeta@putujbolje.com