Promjena avionske karte, kako smanjiti i minimizirati trošak?

Karta je „v žepu“ imate sve isplanirano i jednostavno odbrojavate dane do polaska. Križate na kalendaru, i onda odjednom se dogodi životna okolnost, ili jednostavno vam odgode sastanak za par dana, i vi morate promijeniti kartu.

Nema problema, pomislite, promijeniti ću kartu za nove datume i sve će biti u redu.

Iznenađenje ne prestaje kada čujete iznos koji morate platiti da bi se karta promijenila za nove datume. Iz prakse potvrđujem da se zna dogoditi da promjena avionske karte ponekada košta više od same karte.

Paradoksalno, slažem se. No, ovo nije tekst o tome da se čudimo, već da izbjegnemo i minimiziramo trošak promjene.

Dobra vijest jest da su vam velike šanse da promijenite kartu besplatno, jedino ako isti dan kada ste kupili kartu, javite agenciji /avio kompaniji / servisu preko kojeg ste kupili.

Uz malo dobre volje osobe koja će zaprimiti vaš upit, to se lako može dogoditi, ali ključna stvar je da znate da je to moguće. To je ponavljam, jedino moguće isti dan kada ste kupili kartu, tj na dan izdavanja iste. Naplatiti će vam se jedino usluga agencije za promjenu, ali to je mali iznos u odnosu na potencijalnu ukupnu cijenu promjene.

Malo detaljnije niže.

 

Što kada morate promijeniti kartu nakon datuma kupnje i izdavanja?

 

Mnogo faktora odlučuje koliko promjena košta, što piše u noti klase, ima li na novom letu za nove datume mjesta uopće, ako ima mjesta, ima li u istoj klasi, pa onda morate platiti samo promjenu, ili i promjenu i razliku do prve sljedeće slobodne klase. Ponekada je, kako sam napomenula, skuplja sama promjena od same kupljene karte.

U ovom slučaju vidite koliko košta kompletno nova karta za nove datume, staru kartu otkažite i vratiti će vam ovisno o uvjetima klase neki iznos. I najrestriktivnija karta može se stornirati i raditi povrat po istoj, makar i samo za zrakoplovne takse.

Možda nova karta i povrat koji ćete dobiti za staru kartu ispada povoljnije nego sama regularna promjena.

plne and sea

 

I meni se vrti u glavi, potpuno razumijem.

Drugi savjet jest da svakako ugovorite osiguranje od otkaza putovanja, u tom slučaju, u slučaju opravdane nemogućnosti putovanja, vraća se 90% iznosa karte. Osiguranje od otkaza se može ugovoriti obično do 3 dana od datuma kreiranja računa i kupnje.

 

Obratite pozornost, ako vam servis ili agencija ne ponudi mogućnost ugovaranja osiguranja, onda svakako sami ugovorite direktno kod osiguravajućih kuća.

Osiguranje tj cijena police, ovisi o konačnoj cijeni putovanja, a najmanji iznos je 50 HRK, i to može koštati par stotina kuna. U ovom slučaju, to je investicija od par stotina kuna, koja vam može spasiti 90% iznosa putovanja.

Valja naglasiti da svaki razlog za odustajanje od putovanja,  nije razlog koji priznaju osiguravajuće kuće. U uvjetima točno piše koje situacije su isključene. Npr odgođena konferencija, nije opravdani razlog zbog kojeg bi vam isplatili.

 

Što kada avio kompanija otkaže putovanje?

Ne zaboravite da ovo nije jednostran ugovor, što se možda i čini, da vas kao korisnika sve košta, a avio kompanije nemaju neku odgovornost. Kada se dogodi obrnuta situacija da avio kompanija otkaže neki let, onda i vi kao putnik imate svoja prava, a najvažnije je da zapamtite da oni Vas trebaju prevesti od točke A do točke B najbrže moguće. Ako su onemogućeni, onda da ponude odgovarajuće alternative. U tom slučaju i oni pokrivaju troškove vama koji proizlaze iz toga.

 

 

Je li vam ovaj tekst bio koristan? Ukoliko jest, podijelite ga da i drugi dobiju informaciju.

 

Elizabeta Planinić

Konzultantica za poslovna putovanja

PutujBolje – smatrajte riješenim

e-mail: elizabeta@putujbolje.com