Cijena ”Od…” – kako izbjeći skrivene troškove putovanja?

Na mala vrata i vrlo trendovski, ušao je termin cijena ”Od…”. Ne možemo pobiti činjenicu da smo se svi uhvatili barem jednom u ovu klopku. Idemo malo istražiti kako je to kada su putovanja u pitanju.

Želja za putovanjem

Treba vam odmor. Puno radite, vozite djecu, idete na svaki rođendan, imendan, ostvarujete ciljeve na poslu, ispunjavate svakakve želje, brinete o roditeljima, o užoj i široj obitelji, ulažete, izlažete se, riskirate, napeti ste, uredno plaćate sve račune, čistite, uzoran ste građanin, reciklirate, glasate na izborima,  igrate loto, maštate o glavnom zgoditku.

Odjednom, pije vam se sangria i to u Lisabonu. Žedni ste, osjećate miris oceana, miris sangrie, čujete portugalski jezik oko sebe, sjetite se par riječi koje ste naučili putem, razvuče vam se osmijeh na licu.

Vrijeme je da se nagradimo kratkim putovanjem, pada odluka. Imam nešto novaca, nešto ću možda na rate, ali čujem da sa svih strana to na internetu nije pouzdano, pa kud krenuti, otići u agenciju, da, možda je to dobar izbor. Ma, ne mogu, ne stignem moram još hrpu stvari odraditi, moram još i peglati…a joj, ma ništa, budem prosurfala i pogledala kasnije kad djeca zaspu.

 

Lisabon putovanje

 

Potraga za idealnim smještajem

Ključne riječi ”hotel in Lisbon” uspješno upisane u poznatu nam tražilicu, i hrpu rezultata.

Od kud krenuti, kako izabrati? Aha, preispitujem svoje kriterije, želim moderan hotel, ili boutique hotel, blizu centra, ma da nije ekstremno skup, ono da bude pristojan i čist.

I opet, more rezultata. Napravite nekako selekciju, evo ga, korak od cilja.

Lijepo piše cijena OD  99,99 EUR, a onda kasnije, obično nakon što unesete broj kartice,  shvatite da se treba platiti porez, prirez, doručak, prijava, osiguranje hotela, doplata za plaćanje karticom…cijena je onda nešto znatno drugačija.

Prikriveni troškovi i kako ih na vrijeme prepoznati

Nije stvar u tih nekoliko par EUR, nije, umjesto 99,99 EUR, cijena može biti 130 EUR i zaista nije problem da nešto košta 130 EUR, već onaj osjećaj, osjećaj da vam je netko oteo novac, osjećaj da ste sada primorani baš u tom hotelu boraviti, jer eto pristali ste na opće uvjete i sva sitna slova.

Ono što je trebalo biti čista ugoda, postaje već frustracija.

A vi samo želite piti sangriu u Lisabonu. I što sada? Ako je to taj trenutak, onda ajmo premotati malo unazad, vratimo se u trenutak kad imate goruću želju otići u Lisabon i piti sangriu u prelijepoj atmosferi.

Ako ste se odlučili za neki aranžman kao grupno putovanje, dobro pročitajte što sve uključuje cijena, koje su obavezne doplate, a koje su neobavezne, poput nekog izleta. Koji je minimum broj putnika da se putovanje realizira, i koliko ih je prijavljeno do sada.

Ako vam je bilo koja stavka nepoznata, obavezno pošaljite upit/mail organizatoru putovanja da vam točno objasni što je sve uključeno u cijenu. Savjetujem pisanu komunikaciju. Ako vam je odgovor zadovoljavajući, i smatrate da je vrijednost koju ćete dobiti na putovanju neupitna, onda sljedeći korak jest da ugovorite plaćanje. Savjetujem da pitate ako plaćate karticom, ima li uvećanja za plaćanje karticom, pogotovo za obročno plaćanje. Obročno plaćanje je moguće u Hrvatskoj, u stranim agencijama nije moguće. Ako ste u mogućnosti platiti gotovinom i transakcijski, svakako pitajte imate li popust za gotovinsko/transakcijsko plaćanje.

Kupovina putovanja preporuča se u miru i tišini

Ako se odlučite upustiti se u bespućima interneta, jer sve je dostupno i udaljeno na 1 klik, kao i kupnja veš mašine, zašto ne biste mogli i putovanje. Ono što bih predložila, jest da se planiranje i kupovina radi u potpunom miru,  tišini i maksimalno koncentrirano, da vam neki detalj koji može biti presudan, ne promakne.

Negdje u pozadini glave ide misao: ”Ali je li to sigurno? Hoće li me dočekati stvarno tá soba, taj avion, taj transfer, taj vodič? Što ako mi tamo netko ukrade podatke i raspolaže mojim sredstvima, i mene ošteti?” Ima i toga, no to je sasvim druga tema koju ćemo u zasebnom tekstu obraditi.

Recimo da su svi uvjeti idealni, da prethodno navedeno ne postoji, ne događa se. Dizajn stranice preko koje ste odabrali hotel je fantastičan, kaže da je super cijena i da garantiraju najniže cijene i naknade. Super!

Obično cijena je prikazana većim slovima, a ako nešto nije uključeno poput poreza, osiguranje, prijave i ostale naknade, to doista piše i koji  je iznos ili postotak, ali manjim slovima, i najčešće je na suprotnoj strani.

Ako se plaća preko stranice na kojoj kupujete, u jednom trenutku će se pribrojati iznos.

Pazite na valutu prikaza. Odaberite EUR ili USD jer se prema tome konvertira u npr. HRK.

”Screenshot” cijelog procesa kupnje

Savjetujem da, kada odlučite kupiti tu svoju idealnu sobu u idealnom gradu, po prihvatljivoj cijeni, napravite screenshot cijelog procesa. Prije nego dođete do zadnjeg koraka, koji je najčešće unos kreditne kartice, pregledajte sumirane usluge koje ste izabrali, pregledajte još jednom datum, tip sobe, i vrlo važno, pregledajte ima li doplata za plaćanje karticom. Još jednom i tu napravite screenshot.

Većina hotela ima spojenu prodaju putem XML tehnologije, i informacije se zaista mogu promijeniti u jednoj sekundi. Kada kažem informacije, onda mislim na cijene, jer i ova branša ide logikom, što je veća potražnja, veća je cijena.

Ako vam se ovakvo što dogodi, bez screenshota, bila bi vaša riječ protiv njihove odnosno protiv sistema, a uz screenshotove možete dobiti one uvjete na koje ste pristali. Nije poanta da se raspravljate, već da pijete svoju sangriu u Lisabonu.

Ako se radi o kupnji avionskih karata, pogotovo ako tražite preko tražilica koje objedinjuju sve stranice koje nude prodaju avionskih karata kao što je npr. Skyscaner,  pazite na odabir kombinacija koje kliknete. Tu ne mislim na „jednostavne“ kombinacije, već na karte koje su s presjedanjem. I opet, screenshot napravite, spremite na sigurno i kada vas preusmjeri na određenu stranicu, obavezno usporedite letove po broju leta npr LH 456 vrijeme polijetanja i zračna luka polijetanja, slijetanja.

Naizgled banalna stvar poput screenshota, može uštediti ne samo puno novaca već i vremena. Internet je spojio svijet, i pružio sjajne mogućnosti za istraživanje, planiranje, no u isto vrijeme ne možemo se ne složiti da je i zamka.

 

Lisabon

Vaš novac, vaši uvjeti, vaša pravila

Internet zahtijeva kupnju odmah,  uvjeti koji su predočeni kroz neko vrijeme već nisu dostupni, postoje stranice koje vam nude da napravite rezervaciju i u određenom vremenskom razdoblju morate izvršiti kupnju. Sve je kroz pritisak, sada odmah, moraš, trebaš jer (samo) želiš.

A vi i dalje samo želite piti sangriu u Lisabonu, i odjednom pritisak. Polako, odluka je na vama, vi odlučujete kada idete i po kojim uvjetima, kome i kada uplaćujete. Dajte si vremena, postati će vam navika i rutina.

I za kraj, spremite i potvrdu o uplati, ne želite stres dok pijete sangriu.

 

Je li vam ovaj tekst bio koristan? Ukoliko jest, podijelite ga da i drugi dobiju informaciju.

 

Elizabeta Planinić

Konzultantica za poslovna putovanja

PutujBolje – smatrajte riješenim

e-mail: elizabeta@putujbolje.com