Je li sigurno upisivati broj kreditne kartice online za kupnju turističkih usluga?

Prema statistikama, sigurno ste barem jednom kupili uslugu putem interneta, a ako čitate ovaj tekst, gotovo sigurno kupujete turističke usluge preko interneta.

Čitali ste, čuli ste, a možda se i vama dogodilo da vam je zloupotrebljena kartica. Možda niste reagirali, možda jeste, a u nastavku teksta ćemo se pozabaviti tom tematikom, no postupak je primjenjiv i za sve druge usluge koje se kupuju preko interneta.

Detektiranje pokušaja zlouporabe vaše kartice

Nije ugodan osjećaj kada dobijete obavijest na izvadku da su vam teretili karticu u Malawiju.

Provjereno :)

Prvo čovjek mora vidjeti gdje je na karti ta zemlja, a i nakon toga čuđenje ne prestaje.

No, ono što moram pohvaliti u ovoj situaciji su banke, barem u našem slučaju je tako. Ako postoji neko terećenje na vašoj kartici koje je po njihovoj procjeni neobično (iz našeg iskustva je to bilo u situacijama kada je u pitanju bio neki veći iznos, kad god je bilo terećenje u nekoj zemlji u kojoj nemamo često ili nikad ikakve transakcije i sl.), uvijek su me zvali da najprije odobrim autorizaciju.

Jako je bitno da banka ima vaše kontakte kako bi vas mogla obavijestiti o takvim transakcijama, te kada im kažete da ne odobravate transakciju, stvar je riješena i vi ste sigurni.

Rješavanje situacije u kojoj je doista došlo do neodobrenog terećenja vaše kartice

No, dogodilo nam se nekoliko puta da nam je kartica bila zloupotrebljena u nekom baru u Malawiju, a mi nismo bili tamo, niti smo imali takvu transakciju na daljinu. Prvo što u tom slučaju trebate napraviti jest kontaktirati banku ili kartičarsku kuću. Sugeriram da odmah kontaktirate kartičarsku kuću, i to na način da napišete dopis sa što više detalja.

U dopisu trebate navesti vaš identitet, broj kartice na način da upišete samo zadnja 4 broja (npr. ***************3333), iznos koji vam je terećen i tko je teretio.

Ono što malo ljudi zna jest da, onaj koji je teretio, mora dokazati da ima vaš pristanak  da tereti vašu karticu za određenu uslugu i iznos.

Nije dovoljno što ste kliknuli da se slažete s općim uvjetima poslovanja, već moraju dokazati da imaju suglasnost za određenu uslugu i iznos.

Dalje kartičarska kuća provjerava svojim kanalima, i iz našeg iskustva, novac bude vraćen tj. autorizacija se ne realizira.

Veća sigurnost online kupovine

Sve je više pokušaja za zlouporabom tuđim kreditnih kartica, ali sve su bolje zaštite koje se koriste danas na internetu, a sve u korist povećanja prodaje. I tako treba biti kako bismo imali slobodno tržište iz fotelje, ali pritom je bitno znati da smo kao korisnici zaštićeni jer živimo u uređenim državama koja svojim mehanizmima štiti svoje državljane.

 

Je li vam ovaj tekst bio koristan? Ukoliko jest, podijelite ga da i drugi dobiju informaciju. 

 

Elizabeta Planinić

Konzultantica za poslovna putovanja

PutujBolje – smatrajte riješenim

e-mail: elizabeta@putujbolje.com